La-Grande-forêt-De-Saint-HubertHet woud met alle zintuigen

Kom het woud beleven met alle zintuigen die de natuur u gegeven heeft: het zicht, het gehoor, de reuk-, tast en smaakzin.

 

Wij bieden u een themaverblijf aan dat u een reis laat maken in het hart van het Forêt du Pays de Chimay. Ontdek onze activiteiten:

Observeren, aanraken, luisteren en voelen…

‘Le Mont des sens’, vlakbij de Grotten van Neptune, is een ontdekkingspad waar u beroep moet doen op al uw zintuigen om ons woud te exploreren. Dit parcours van 1,5 km vertelt u meer over de typische fauna en flora van het woud, over de verschillende soorten en de karstfenomenen die u onderweg ziet.

Een fiche met een plan is ter beschikking in het onthaalchalet van de Grotten van Neptune voor de prijs van € 0,50.

Info: Les Grottes de Neptune, rue de l’Adujoir, 24 - 5660 Petigny. Tel: +32(0)60/31.19.54 www.grottesdeneptune.be

Observeren, aanraken, luisteren en voelen… 

Of ontdek onze arboretums in het Bos van Bruyère in Sivry of langs de RAVeL in Momignies en geniet tegelijk van een natuuractiviteit.

 Het ‘Bois de Bruyère’ biedt een boswandeling van 2,5 km, aangelegd langs een didactisch pad en een arboretum met een vijftigtal soorten bomen. Het pad is het hele jaar gratis toegankelijk (behalve tijdens de jachtperiode). Het is bewegwijzerd met een blauwe rechthoek en toegankelijk voor kinderwagens en personen met beperkte mobiliteit. Parking bij het Bois de Bruyère.

Info: Office du Tourisme van Sivry-Rance – Tel: +32(0)60/21.94.99-www.sivry-rance.be

Vlakbij de RAVeL ligt het arboretum van Momignies, dat de oude spoorlijn verfraait. Het is een ideale plek om zich te herbronnen in het hart van het bos. Ontdek in de omgeving het pad van Picou met vertrek in Macon, aan de kapel van Notre-Dame des Affligés. Dit parcours van 3,5 km is afgebakend met 22 didactische borden die u het woud leren kennen zodat u er meer respect zult voor opbrengen. Het is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit en u vindt er ook picknickzones.

Dankzij dit parcours en onze vriend de zwarte specht, symbool van het pad en het Forêt du Pays de Chimay, zult u in staat zijn de verschillende boomsoorten van het woud te herkennen en de meest courante planten en dieren te identificeren. U kunt er ook ‘spelen’ met de dozen met vragen die langs het pad zijn opgesteld.

Info: Asbl Promotion Tourisme de Momignies – Tel: +32(0)60/51.04.47-www.momignies.be 

Andere mogelijkheden voor natuurminnaars zijn de activiteiten van de natuurliefhebbersvereniging ‘Société royale des Cercles des Naturalistes de Belgique’ (CNB), met zetel in Vierves-sur-Viroin. Er is een ruime keuze voorhanden want ieder jaar worden liefst 1000 natuuractiviteiten georganiseerd.

Info: CNB, Rue des Ecoles, 21, 5670 Vierves-sur-Viroin, Tel: +32(0)60/39.98.78

 www.cercles-naturalistes.be - cnbformations@gmail.com

Ten slotte is er het Natuurpark Viroin-Hermeton dat eveneens een gevarieerd programma biedt met allerlei tentoonstellingen en animaties: ateliers ‘wilde’ keuken, wandelingen om het erfgoed te ontdekken, streekmarkten, lezingen, filmvoorstellingen…

De activiteitenagenda van het park kunt u raadplegen op: www.pnvh.be

Info: Natuurpark Viroin-Hermeton, rue d’Avignon, 1, 5670 Nismes, Tel: +32 (0)60/39.17.90

Observeren, aanraken, luisteren en voelen… 

Wij stellen u een bezoek voor aan Aquascope, een prachtig natuurreservaat in Virelles.

Beleef de unieke ervaring van een ongerepte dageraad of een avondschemering bij de vijver van Virelles, een stille en intimistische uitstap in een rabaska (grote Indiaanse kano met 12 plaatsen), in gezelschap ven een bekwame en enthousiaste natuurgids. 

Bij uw terugkeer wacht u een gezellig ontbijt aan de rand van het water. Afspraak: 1 uur voor zonsopgang.

Zet uw dag verder met een bezoek aan Aquascope, een reis van de diepte van de vijver tot de kruin van de bomen.

De ongerepte ochtendschemering (ong. 3 u + ontbijt)

Reserveren noodzakelijk op +32(0)60/21.13.63, de agenda is beschikbaar op de website: www.aquascope.be

Info: Aquascope de Virelles, rue du Lac, 42, 6461 Virelles – Tel: +32(0)60/21.13.63 – www.aquascope.be

Tussen Lompret en Virelles neemt de ‘Promenade du Pic Noir’ (wandeling van de zwarte specht) u mee voor een ontdekking van het mooie Woud van het land van Chimay. Dit parcours van ongeveer 8 km is bezaaid met spelletjes voor gezinnen. Vertrek aan het Café de l’Eau Blanche in Lompret en Aquascope in Virelles. De fiches zijn beschikbaar op de vertrekpunten en de toeristische informatiepunten van het Woud van het Land van Chimay. Info: Chimay Promotion – Tel: +32(0)60/21.54.04

 

Terug